At ile insan ilişkisi henüz yazının olmadığı, efsanelerinse yaşamın ta kendisi olduğu çağlarda başlamış. At o günden beri yük taşımak için, seyahat için hep insanoğlunun hizmetinde. Tabi insan, doğanın ona sunduğu tüm güzel şeylere yaptığı gibi atı da bir savaş aracı olarak kullanmayı da ihmal etmemiş ve binlerce yıl boyunca da üstün orduların temel gücü süvariler olmuş.

Mücadele ve acı dolu uzun yılların ardından at, bu gün hak ettiği doğru yerde.

Atçılık eğitiminde kullanılan şiddete dayalı teknikler yerini atın özelliklerini öne çıkaran yeniliklere bırakmış durumda. At ile insan arasındaki dostluk öyle bir yere gelmiştir ki; bu gün olimpiyatlarda atlar ile insanlar bir takım halinde yarışmaktadır.

Olimpik bir spor olan binicilik, ilk olarak 1912 Stockholm Olimpiyatlarında programa alındı ve geleneksel olarak olimpiyatların kapanış yarışları haline geldi.


Binicilik, çoklu ekipler ve ekip olarak üç kategoride yapılır, bunlar; at terbiyesi, engel atlama ve üç günlük yarışmadır. üç günlük yarışma, at terbiyesi ile ilgili üç değişik dalda üç ayrı gün yapılan yarışları ifade eder.

Türklerde binicilik diye tarihsel bir ayrıma gerek yoktur. Çünkü atın ve biniciliğin tarihi aslında Türklerin tarihidir. Atı ilk ehlileştiren, ilk eyer kullanan ve atı dünyaya öğreten Türklerdir.

Ne yazık ki zamanla zayıflayan bu köklü dostluk, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuyla tekrar güçlenmiştir. Sadece savaş aracı olarak görülmeye başlanan at Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde sivilleşmenin sembollerinden biri olmuştur. Daha Kurtuluş Savaşı sürerken binicilik müsabakaları yaptıran da, Gazi Koşusunu başlatan da odur.

Binicilik, bu gün ülkemizde, dünya çapında tesislerde ancak daha çok amatör sporcuların, müsabaka için değil, keyif için yaptıkları bir spordur.

Binicilik; her şeyden önce sporcuya zinde bir vücut sağlar, bu o kadar önemli sonuçlar doğurabilir ki, bu gün özellikle engellilerin tedavisinde kullanılan tekniklerden biri “Hipotedavi” adıyla anılır, atlar ve binicilik teknikleriyle engellerin kaldırılmasını amaçlar. Ayrıca, açık havada yapılan binicilik sporu, özgürlüğün tadını çıkarma fırsatıdır.

BritishEnglish yaz kampında çocuklarımız binicilikle tanışacaklar. Türkiye’nin ve dünyanın sayılı manejlerinden birinde, özellikle bu konu hakkında eğitim almış rehberleri ve çocukların binmesi için yetiştirilmiş atlarla çok keyifli saatler geçirecekler. Ayrıca tesis içinde oyunlar oynayarak, hayvan sevgisini yaşayacaklar.